İçeriğe geç

Erzin Hangi Boydan Gelir

Erzin halkı Alevi mi?

Halk çoğunlukla Sünni’dir. Ayrıca yüzün üzerinde Alevi aile vardır. Bunlar çoğunlukla Maraş’tan (Elbistan, Nurhak, Pazarcık) ve Malatya’dandır. Diğer yerlerin aksine, Erzin’deki Türk Sünni nüfusun önemli bir kısmı sağcı partiler yerine solcu sosyal demokrat partilere oy veriyor.

Hatay Erzin Türk mü?

İlçemizin, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet ile Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşı’ndan sonra doğudan gelen Türk boyları tarafından kurulduğu ve isminin Orta Asya’da Tannu Dağları üzerindeki Erzin (Tannu Ola) kasabasının adından geldiği ileri sürülmektedir.

Erzin eskiden nereye bağlıydı?

Adana’dan ayrılarak Hatay İline bağlanmıştır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Erzin, Fransızlar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş ve yaklaşık dört yıl süren işgalin ardından 8 Ocak 1922’de bağımsızlığını kazanmıştır; bu tarih ilçenin Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

Erzin soyadı nereden gelir?

Erzen kelimesinin kökeninin “Erzurum” olduğu ve “Erzin” ve “Urum” kelimelerinden oluşan bir bileşik isim haline geldiği söylenmektedir. Konu “Erzurum İsminin Kökeni” başlıklı makalede detaylı olarak açıklanmıştır.

Hatay Erzin hangi Türk boyundan?

Eserin 1972 baskısında yer alan “Oğuzhan” haritasının şemasından da görüleceği üzere bölgemiz halkının (Erzin-Oğuzhan-Adana üçgeni) Denizhan grubunun “Kınık” boyundan ve Oğuzların “Üçoklar” kolundan geldiği düşünülmektedir. Faruk Sümer’e göre Kınıkların Selçuklu hanedanını kuran boy olduğu tespit edilmiştir.

En çok Alevi hangi ilçede?

Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.

Erzin diğer adı nedir?

Erzin’in ismi 1960’lı yıllarda Yeşilkent olarak değiştirildi. Erzin ismini Yeşilkent olarak değiştirmek herhalde zor olmamıştır.

Erzin olayı nedir?

Hatay’ın Erzin ilçesinde hemşire Elif Gözen’in kazara vurulması sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi. Olay, 1 Kasım 2024’te meydana geldi.

Erzin ne zaman Hataya bağlandı?

1935 yılına kadar Dörtyol ilçesine bağlı bir bucak merkezi olan Erzin şehri, 2 Eylül 1938 tarihinde Hatay Eyaletinin kurulmasıyla Dörtyol kazasıyla birlikte Adana iline bağlanmış, anavatana ilhakı ile 29 Haziran 1939 tarihinde Dörtyol kazasıyla birlikte Hatay ili olmuştur.

Hatay’ın en büyük ilçesi hangisidir?

Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe Kırıkhan, nüfus bakımından en küçük ilçe Kumlu, yüzölçümü bakımından en küçük ilçe Defne’dir. Yıllık nüfus artışı binde 13,0 olan Hatay ili, binde 13,0 olan Türkiye ortalamasına paralel bir eğilim göstermektedir.

Hatay adı nereden gelmiştir?

ER. 1200’lü yıllarda başlayan Genç Hitit Beylikleri dönemine kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Amik Ovası’ndaki Hitit beyliklerinin birleşerek Hattena Krallığı adını aldığı bilinmekte olup, Hatay isminin buradan geldiği düşünülmektedir. Atatürk bu ismi 1936 yılında bölgeye vermiştir.

İskenderun ismi nereden gelir?

İSKENDERUN: Alexandreia, Helen dilinde Alexandros (İskender) ülkesi anlamına gelir. Aynı adı taşıyan diğer şehirlerden ayırt etmek için, Kilikya’daki bu şehir Roma döneminde Alexandreia Minor (Küçük Alexandreia) ve Haçlılar döneminde Alexandretta olarak adlandırılıyordu.

Erzin anlamı ne?

Erzin anlamı: Erzin – Hatay İli İlçesi. Erzin (il) – Tuva Cumhuriyeti’nde bir ilçe. Erzin, Tuva – Tuva Cumhuriyeti’nin Erzin İlçesi’nde bir yerleşim yeri.

Erzin Hatay nüfusu kaç kişi?

İlçenin nüfusu 41 bin 300 olup, turizmin canlandığı yaz aylarında bu sayı 50’ye kadar çıkmaktadır.

Erzin il mi ilçe mi?

Hatay’da; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşmaktadır.

Kürt Alevîler nerede yaşıyor?

Tunceli ili Türkiye’de Alevi Kürtlerin çoğunlukta olduğu tek ildir. Ayrıca Adıyaman, Ardahan, Bingöl, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muş, Sivas ve Yozgat. Afrin’de Türkiye’nin yanı sıra Kürt Aleviler de var. Tunceli ili Türkiye’de Alevi Kürtlerin çoğunlukta olduğu tek ildir. Ayrıca Adıyaman, Ardahan, Bingöl, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muş, Sivas ve Yozgat. Türkiye’nin yanı sıra Suriye’nin Afrin kentinde de Kürt Aleviler var.

Alevi nüfusu en çok nerede?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Türkiye’nin yüzde kaçı Alevi?

Çalışmamız sonucunda Alevilerin Türkiye nüfusunun yalnızca yüzde 15’ini oluşturduğu tespit edilmiştir.

Hatay’da Alevi var mı?

Arap Aleviler, diğer adıyla “Nusayriler”, ağırlıklı olarak Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus kentleriyle Türkiye’nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Rus Escort