Niğde il olmadan önce nereye bağlıydı?
Konya Vilayetinde Niğde, Konya Merkez, İçel, Hamidabad (Isparta) ve Tekke (Antalya) olmak üzere toplam beş sancak bulunuyordu. Niğde Sancak’ı, Niğde Merkez İlçesi, Nevşehir, Kırşehir, Ürgüp (Ürgüp’e bağlı Yahyalı belediyesi) ve Aksaray’dan oluşan toplam 5 ilçeden oluşuyordu.
Niğde hangi şehirden ayrıldı?
Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.
Niğde Konya’dan ne zaman ayrıldı?
Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancağı olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur.
Niğde’nin eski ismi nedir?
Niğde’nin en eski isminin Nahita veya Nakita olduğu iddia ediliyor. Bu adayı ilk olarak İbn Bibi keşfetmiş. Eski CHP Niğde milletvekili Dr. Avram Galanti, Niğde hakkında kitabında şöyle yazıyor: “Niğde’nin en eski ismi Anahita’dır.
Nevşehir Niğde’den ne zaman ayrıldı?
Kapadokya’nın Nevşehir bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde karayolunun kavşağında yer almaktadır. Gelişimi 1954 yılında Niğde’den ayrılarak il olmasıyla başlamıştır.
Kayseri il olmadan önce nereye bağlıydı?
Osmanlı Dönemi (1474) Kayseri, 1476 yılından itibaren Karaman Vilayeti’ne bağlı bir sancak merkezi olmuştur. 1839 yılında Bozok Vilayeti sınırları içinde yer almış, 1867 yılında ise bağımsız bir sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almıştır.
Sonradan il olan şehirler hangi illerden ayrıldı?
O yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989 yılında Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990 yılında Batman ve Şırnak; 1991 yılında Bartın’da; 1992 yılında Ardahan ve Iğdır; 1995 yılında Yalova, Karabük ve Kilis; Osmaniye 1996 yılında il, Düzce ise 1999 yılında il olmuştur.
Niğde mi büyük Aksaray mı?
1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.
Niğdeyi kim fethetti?
Esen Bey, Eretna hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey’in (1352–1365) oğludur. Eretna’nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Karamanoğlu Ali Bey, Eretna Bey’in ölümünden sonra Eretna eyaletinde çıkan iç karışıklıklardan yararlanarak 1366-1367’de Niğde’yi fethetmiştir.
Niğde Aksaray ne zaman il oldu?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle 20.03.1933 tarihinde ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 15 Haziran 1989 tarihine kadar 56 yıl kaza olarak kalan Aksaray, 15.06.1989 tarihinde il oldu.
Niğde’nin en büyük ilçesi hangisidir?
Niğde İli İlçeleri; Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla’dır. Merkez İlçe: Niğde İli’nin en büyük ilçesidir. Yüzölçümü 2.081 kilometrekare, rakımı 1,5 km’dir.
Konya eskiden nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde Konya, Karaman Vilayeti’nin ve daha sonra Konya Vilayeti’nin merkezi olmuştur.
Niğde Kürt yeri mi?
Ancak Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın bazı ilçelerinde 15. yüzyıldan itibaren yerleşik Kürt toplulukları yaşamaktadır.
Niğde yörük mü?
Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.
Türkiye’nin en zengin köyü neresi?
Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Darkdere köyüdür. 1928 yılında Asbuzu olarak adlandırılan köyün ismi daha sonra Darkdere olarak değiştirilmiştir. 2023 verilerine göre köy nüfusu 578 kişidir. Bu nüfusun 286 kişisi erkek, 292 kişisi kadındır. Gelir kaynağı ağırlıklı olarak sanayi ve ticarettir.
Gülşehir eskiden nereye bağlıydı?
Nevşehir’in idari statüsü 1867-1918 yılları arasında değişmemiştir. Öte yandan Arapsun (Gülşehir) 1896 yılında Niğde Sancağı’na bağlı bir kaza yapılmıştır.
Niğde hangi beylikteydi?
Niğde, 1357 yılından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra kurulan en uzun ömürlü beylik olan Karamanoğulları Beyliği’nin yönetimi altındaydı. O dönemde Niğde valisi Alaaddin Ali Bey tarafından Akmedrese (1409) yaptırıldı.
Niğde Bor hangi Türk boyundandır?
Fetihten sonra bölgeye Kayı boyuna bağlı Bayat, Emen ve Badak boyları yerleşmiştir.
Nevşehir’i kim il yaptı?
Vilayetin adı 1725 yılında Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa döneminde büyük bir bayındırlık hareketi gerçekleştirilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yaptırılmıştır. Nevşehir; 6429 sayılı Kanunla 20 Temmuz 1954 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Isinan Demir Neden Kizarir